2012. december 23., vasárnap

Bejgli



Gyerekkoromban soha nem voltam egy nagy bejglifan, de valahogy ez is megjött a korral.:)

Nem telhet el Karácsony bejgli nékül, ugyebár. Eddig 12 rudat sütöttem, de még 6 hátra van.:)
Ez a bejgli úgy, ahogy van, tökéletes. Tényleg.
Évek óta sütöm, más receptet nem is próbáltam soha.
Nem repedt ki még egyszer sem, márványos, ahogy azt kell.
Gondolom a titok abban van, hogy tényleg be kell tartani a leírtakat, mind a hozzávalók, a mérés, az állni hagyás tekintetében és akkkor tuti lesz a siker!
És nyugodtan nekiállhatnak a kezdők is ám, mert ez a misztérium ami körülveszi a bejglikészítést....áh! Az blabla!:) Ez tényleg szuper bejglirecept, higgyétek el nekem!

Én diósat, mákosat és kakaósat szoktam csinálni.
Nálunk a kakaós családi hagyomány, a Nagymamám sütötte mindig.
Csak natúr kakaópor+ kristálycukor kell hozzá, és azzal jól beszórni a tésztát, majd feltekerni.

Hozzávalók 6 rúdhoz:

-90 dkg liszt
-25 dkg margarin/vaj
-12.5 dkg zsír (sertés)
-10 dkg porcukor
-2.5 dkg élesztő (vagy egy csomag száraz élesztő)
-2 db tojássárgája
-1 dkg só
-1 dl hideg tejszín 
-2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a kenéshez

Mák vagy dió töltelékhez (6 rúd):
(értelemszerűen hattal osztva jön ki egy rúdhoz való mennyiség, mögé írom)

-70 dkg mák vagy dió (116 g)
-50 dkg kristálycukor (83g)
-15 dkg zsemlemorzsa (25g)
-0.5 l viz (0,8dl)
-mazsola (elhagyható persze)
-őrölt fahéj
-sok reszelt citromhéj
-késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

Először a töltelékkel kezdjük.
A cukor és a víz kivételével mindent keverjünk össze.
Majd a vizet a cukorral jól felforraljuk, és ráöntjük a többi összekevert hozzávalóhoz.
Teljesen ki kell hűteni, ezért javaslom, hogy előző nap készítsétek el ezt. (bár a hideg téli időben pár óra alatt kihűl, ha kitesszük az ablakba)

A tészta összeállítása: 
Az élesztőt a lisztbe kell belemorzsolni (vagy ha szárazélesztő, akkor beleszórni), nem kell keleszteni.
Ehhez kell hozzáönteni a sót és a cukrot, majd alaposan összekeverni.
Ezután elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Végül összegyúrjuk a tésztát és kicsit pihentetjük.

A tésztát nyersen 6 db egyforma súlyú gombócra kell osztani (kb 27-29 dkg közöttire jön ki 1db, fontos mérni és 6 felé elosztani a tésztát!).


A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának.


Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem.
A tészta két oldalát és a végét ráhajtom a töltelékre feltekerés előtt, így ott nem fog kifolyni a töltelék és szép is lesz.



Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell rászáradni és este le kell kenni tojásfehérjével.

Ezután teszem éjszakára hűvös helyre, de nem hűtőbe! Ha meleg helyen tároljuk, túlkel!!
Csak másnap reggel szabad sütni.
Reggelre, sütés előtt, ahogy rászáradt a tojás, már látszik a márványosság:


Akkor már nem kell semmivel lekenni, csak hurkapálcikával sok helyen megszurkálni, teljesen átszúrva a legaljáig.
Ez nagyon fontos, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle!
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.


Szerintem aki pontosan betartja ezeket, az nem csalódhat!:)





Békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek ezzel a recepttel!
Kívánom, hogy szeretteitek körében tölthessétek ezt az ünnepet, meghitten és egészségben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...