2012. december 13., csütörtök

Lüszi macska/ Lussekatter



...ami igazából Luca macska, de a férjem családjában csak Lüszinek hívják. :)
Náluk komoly múltja van ennek a sütinek, sok gyermekkori emléket idéz az illata, így nálunk is hamar gyökeret vert.

Egyébként ez egy adventi kelt tészta, egyenesen Svédországból.
December 13-án, Szent Lucia gyertyakoszorúval a fején a fényt, a hit világosságát és a nap visszatérésének ígéretét hozza el az otthonokba, ahol az ő tiszteletére sütik advent idején a Luca macskája, a Lussekatter nevű kelt tésztát.

Nálunk nemcsak Luca napkor készül..:)

Hozzávalók 30 darabhoz: 

-20 dkg vaj vagy margarin
-0,5 l tej
-5 dkg élesztő
-egy nagy csipet só
-15 dkg kristálycukor
-1 tojás
-1 kg liszt
-1 g sáfrány (elhagyható, csak a színe miatt kell, de tényleg kevés, mert amúgy keserű)
-tetejére 1 tojás, sok kristálycukor (lehet még mazsola is)

A vajat felolvasztjuk, a tejet megmelegítjük (de nem forraljuk), és összekeverjük egymással.
Belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk, hogy felhólyagosodjon.
Tegyük bele a sót, cukrot, 1 db tojást és alaposan keverjük össze.
Hozzákeverjük a lisztet és összegyúrjuk.
Ezután 1 órát hagyjuk kelni.

A tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd a tésztából kis hurkákat sodorva a két végét tekerjük fel ellenkező irányba és helyezzük őket a tepsibe.
Kenjük meg tojással, szórjuk meg sok kristálycukorral, lehet rá mazsolát is tenni a tekert rész közepébe nyomva.
Hagyjuk fél órát kelni.
Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.

Jó étvágyat! Smaklig måltid!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...