2014. március 22., szombat

Narancsos diótorta

 
Ez a recept nem a legegyszerűbb a főzött vaníliakrém miatt, de megéri kipróbálni, mert nagyon finom, könnyű diótorta. (Egyébként szerintem ezt a főzött krémet lehet helyettesíteni főzött vaníliapudinggal is...)
 
Hozzávalók (20-22 cm-es tortaforma):
 
A tésztához:
 
-3 tojás
-100g kristálycukor
-50g liszt
-100g darált dió
-fel narancs reszelt héja
-csipet só
-a forma kikenéséhez vaj, liszt
 
A főzött vaníliakrémhez:
 
-1 rúd vanília
-5dl tej
-6 tojássárgája
-100g kristálycukor
-50g liszt
-1 db narancs héja
 
-250g durvára vágott dió
 
A krém elkészítése:
 
1. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk és a tejhez adjuk a rúddal együtt, valamint a reszelt narancs héját. Egy pillantra forraljuk fel, majd a tűzről levéve hagyjuk állni kb 20 percet.
2. A tojássárgákat a kristálycukorral géppel verjük nagyon habosra, fehéredésig.
3. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet, amiből előtte vegyük ki a vaníliarudat.
4. Öntsük az egészet egy lábasba és lassú tűzön, ÁLLANDÓ keverés mellett, forralva sűrítsük be a krémet. Ha kész, adjuk hozzá a durvára vágott diót, majd hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.
 
A tészta elkészítése:
 
1. Az egész tojásokat keverjük el a cukorral, majd elektromos habverővel keverjük habbá, fehéredésig, 4-5 perc alatt.
2. A lisztet szitáljuk át 3x és a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a tojásos masszához. Fakanállal keverjük hozzá a diót, narancshéjat és a sót.
3. Vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát, öntsük bele a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt süssük készre. Ha kihűlt a piskóta, vágjuk vízszintesen ketté.
4. A krém 2/3-át töltsük a tortába, majd tegyük vissza a formába és rakjuk be a hűtőbe szilárdulni. Ha összeállt, vegyük ki a formából és kenjük meg a maradék krémmel kívülről is. A végén szórjuk meg a torta tetejét, oldalát durvára tört dióval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...