2013. december 2., hétfő

Karamellizált almás pite

 
Az utóbbi idők legjobb almás pitéje!

Hozzávalók:

-90g kristálycukor
-1/2 kk őrölt fahéj
-csipetnyi őrölt szerecsendió
-5 nagyobb alma
-60 vaj
-2 csomag (500g) kész linzertészta
-1 nagy tojás sárgája 2 ek. vízzel felverve

1. A karamellizált almatöltelékkel kezdjük. Ehhez egy tálban keverjük össze a cukrot, fahéjat, és a szerecsendiót.
2. Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk vastagabb gerezdekre és jól keverjük hozzá a cukros keveréket.
3. Két adagban készítsük a karamellizált almát. A vaj felét (30g) olvasszuk fel egy nagyobb serpenyőben, majd tegyük bele a cukros alma felét. Nagy lángon pirítsuk kb 5 percig, folyamatosan kevergetve. Akkor jó, ha az alma megpuhul és karamelles-arany színe lesz.
4. Öntsük egy tálba, majd csináljuk meg a másik adag almát is. Teljesen hűtsük ki a karamelles almát.
5. A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A linzertésztát ( ha kell) nyújtsuk ki, majd a piteformát körberajzolva vágjunk ki belőle 2 kört. Ezután tegyük az egyiket a kivajazott-lisztezett formába. Jól simítsuk bele, hogy ne maradjanak légbuborékok. Ha túllóg, a maradékot vágjuk körbe.
6. A kihűlt almát simítsuk rá a tésztára, majd a másik linzerlapot sodrófa segítségével tegyük az alma tetejére. Az alsó és a felső tészta szélét összenyomkodjuk, a maradékot levágjuk. (ezt felhasználhatjuk díszítésre, én ebből csináltam a rácsokat rá)
7. Kenjük meg a tészta tetejét a vízzel felevert tojással, majd kereszt alakban egy késsel metsszük be a közepét. (ez azért kell, hogy a keletkező gőzök sülés közben távozni tudjanak) Végül szórjuk meg a tetejét egy kis kristálycukorral.
8. 35-40 percig süssük, hogy a teteje aranyszínű és ropogós legyen. (Én az utolsó 15 percben már csak 170-180 fokon sütöttem). Ha kész, hagyjuk 15-20 percig állni, majd tálaljuk. Lehet tejszínnel vagy vaníliafagyival is. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...