2013. április 28., vasárnap

Epres spiráltorta


Vééégre itt a kerti bulik, a nagy grillezések ideje. Ilyenkor pl. egy ilyen tortával lehet villantani.
A spiráltorta egy nagyon jó kis találmány, és nagyon egyszerű, de annál mutatósabb dolog.
Annyi az egész lényege, hogy egy lekvárral megkent piskótalapot csíkokra vágunk, majd a csíkokat egymás köré tekerjük egy tálra fektetve, végül megkenjük kívül a tejszínes krémmel. Így mikor felvágjuk a tortát az epres piskótarétegek függőlegesen lesznek a tortaszeletben, ami igen jól néz ki.
Én más sok ízben elkészítettem ezt a tortát, bátran ki lehet próbálni, csokisan, gesztenyésen, túrósan..
Az eredeti recept Stahl Judittól származik.

Hozzávalók:

A piskótához

4 egész tojás
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál sütőpor
10 dkg finomliszt
1,5 evőkanál olaj

A krémhez:

20 dkg porcukor
2-3 evőkanál forró víz
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja és leve
2 dl habtejszín

Az összeállításhoz:

15 dkg eperlekvár
20 dkg friss eper

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és sütőpapírt terítünk egy kb. 30x40 cm-es sütőlemezre vagy keskeny peremű tepsibe.
2. A piskótához robotgéppel alaposan összehabosítjuk az egész tojásokat meg a cukrot, majd a sütőport a liszthez vegyítjük, és fakanál segítségével óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba. Ezután gyengéden hozzákeverjük az olajat is, majd széles pengéjű késsel 1 cm vastagságban egyenletesen elsimítjuk a piskótamasszát a sütőlemezen, és 10-15 perc alatt megsütjük.
3. A krémhez a porcukrot simára keverjük egy kevés forró vízzel, aztán a sajtkrémhez vegyítjük, és hozzáadjuk a citrom reszelt héját, valamint annyi friss citromlevet is, amennyit finomnak ítélünk.
4. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáakeverjük a citromos sajtkrémhez.
5. A megsült piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és kicsit hűlni hagyjuk.
6. A piskótalapot megkenjük az eperlekvárral, és 6 db, egyenlő méretű csíkra vágjuk egy fűrészfogú késsel. A csíkok közül egyet szorosan feltekerünk – pont úgy, mintha piskótatekercset készítenénk-, és az oldalára fektetve ráhelyezzük egy nagy tál közepére: ez lesz a torta közepe. Ezután megragadunk egy újabb piskótacsíkot, és ahelyett, hogy feltekernénk, körbecsavarjuk vele a középre tett piskótaroládot. Végül a többi piskótacsíkkal ugyanígy körültekerjük az előzőeket, és a végére egy kb. 24 cm átmérőjű, spirális tortát kapunk.
7. A torta tetejét és oldalát megkenjük a krémmel, majd a tetejére halmozzuk az epret és min. 1-2 órára betesszük a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...