2013. április 20., szombat

Málnás-rizses túrótorta


Vééégre több hét várakozás után megszerelték a fényképezőgépemet és itt a nyár is, így hoztam is gyorsan egy új tortát.
Ezt a tortát elég sokféle gyümölccsel meg lehet csinálni, eperrel, szederrel, áfonyával vagy akár cseresznyével is, a lényeg, hogy friss legyen.
És hát mondanom sem kell, ááá, nagyon finom...és hát nagyon egyszerű is.
Egyedül egy kis piskótalapot kell megsütni az aljára, na meg a rizst megfőzni, a többit pedig csak összekeverni. Nem árt előző este megcsinálni, hogy a krém szépen összeálljon egy éjszaka alatt.
Mehetett volna rá még egyszer ennyi málna, de mire odajutottam, már csak ennyi volt. :)
Az eredeti recept Stahl Judittól származik, de azóta már némi átalakításon esett át.


Hozzávalók (kb. 24cm-es kapcsos tortaformához):

A piskótához:

2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
kis sütőpor vagy szódabikarbóna

A túrókrémhez:

1 zacskó gyors rizs (vagy kb 10-15 dkg normál)
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1 citrom
2 dl tejszín
vaníliarúd kikapart belseje (ha nincs, vaníliaaroma)
1 zacskó instant zselatin fix

A tetejére:

30-50 dkg málna (eper, áfonya, szeder, cseresznye stb)
1. Először a piskótát készítsük el. Verjük fel a tojásfehérjéket, majd ha már kemények, mehet bele a cukor, majd a tojássárgája, végül a sütőporral elkevert liszt.
2. Kivajazott kilisztezett tortaformában alacsony hőfokon (150 fok) sütöm kb. 13-16 percig, míg világosbarnára sül. Ezután teljesen kihűtjük.
3. Eközben megcsináljuk a túrókrémet. A rizst megfőzzük, majd langyosra hűtjük.
4. A túrót kikeverjük a a tejszínes krémsajttal, a cukorral, a vaníliával meg a reszelt citromhéjjal, végül belekeverjük a zselatin fixet (van, ami közvetlenül a krémhez adható, ha nem ilyennel csináljuk, akkor először fel kell oldani langyos vízben).
5. Ezután keményre verjük a tejszín.
6. Már csak az összeállítás van hátra. A piskótát levesszük a sütőlapról és egy tányérra tesszük, majd a kapcsos tortaforma keretét visszatesszük a piskótalap köré.
7. A túrókrémet, a rizst és a tejszínhabot egymásba forgatjuk, ráöntjük a piskóta tetejére és mehet a hűtőbe. 8. Tálalás előtt már csak a gyümölcsöt kell rátenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...