2012. október 16., kedd

Egy tökéletes kenyér a Kenyér Világnapjára


Ezt a receptet még évekkel ezelőtt találtam.
Azóta ez a kenyér állandó résztvevő nálunk, és eddig bárki elkészítette a rajongójává vált.
Először is, nem kell hozzá kenyérsütő gép. Nem kell hozzá kovász. Nem kell dagasztani, így még a kezünk sem lesz ragacsos..!
Tényleg hihetetlenül finom és egyszerű, kívül ropogós, belül lyukacsos, ahogyan az kell.

Amire szükség lesz:

-2,5 dl-es csésze
-fedeles, ovális jénai

Hozzávalók:

-3 csésze BL80-as liszt (fehérkenyérnek való)
-1,5 csésze langyos víz
-kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő
-1,5 tk só

Abba az edénybe tegyük a hozzávalókat, amiben keleszteni akarjuk, így áttenni sem kell semmibe.
A liszthez hozzákeverem a sót és az élesztőt és jól elkeverem őket.
Ezután hozzáöntöm a langyos vizet, és fakanállal jól összekeverem. Az állaga nokedli tésztára fog hasonlítani, de nem szabad hozzá sem lisztet, sem vizet tenni.
Ezután takarjuk le, bugyoláljuk be és kelesszük 12 órát.
Célszerű este megcsinálni, így reggelre meg is kel. De tényleg kb. 12 óra kell neki!

12 óra múlva egy elég nyúlós, kovász jellegű masszát kapunk. Ilyenkor öntünk rá egy kis lisztet, hogy alá tudjunk nyúlni, és hajtogassuk át.
Majd szórjunk rá egy kis lisztet a tetejére, takarjuk le és pihentessük még fél órát.
Ezalatt tegyük a fedeles jénait a MÉG HIDEG sütőbe, majd kapcsoljuk be 250 fokra (légkeverés, alsó-felső sütés), és hagyjuk benne fél óráig, míg a tészta pihen.
Ezután kivesszük a forró jénait a sütőből, kicsit megszórjuk liszttel és beletesszük a tésztát.
Én egy kicsit meg szoktam hajtani a tetjét, mert ott szétreped sülés közben és nagyon szép lesz:) De késsel is meg lehet vágni.
Lefedve kb 40 percig sütjük (a fedő alatt is pirulni fog), majd a fedőt levéve még kb 3-4 percig sütjük,de nagyon hamar megég a teteje, úgyhogy ilyenkor már nagyon kell figyelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...