2014. június 3., kedd

Parfétorta

 
Apukám és kislányom egy napon születtek, így ilyenkor mindig két tortát csinálok a bulira.
Idén ki is találtam, hogy Apumnak egy jóó parfétortát csinálok, életemben először, a kislányom meg Pónis tortát kért.
De aztán meghallotta, hogy a Papa fagyitortát kap....
Micsoda????Hát akkor Ő is azt! :-))

Így lett fagyitorta dupla kiadásban, csak a külsejük volt kicsit más.
Hát a torták egyből elfogytak, és az tuti, hogy ezt minden ízben és variációban meg fogom csinálni:-)
Ez most kétrétegű volt, felül fehércsoki-eperdarabokkal, alul pedig csoki.

Én 2 db 18cm-es kapcsos tortaformát használtam, de lehet egy 26 cm-es is.

Hozzávalók:

Az epersziruphoz:

200 g eper
50 g cukor
pár csepp citromlé

A fehércsokis réteghez:

200 g fehér csoki
50 g cukor
6 tojás sárgája
400 g habtejszín

A csokis réteghez:

200 g 65%-os étcsoki
50 g cukor
6 tojás sárgája
400 g habtejszín

Díszítés:

habtejszín/Hulala/Cukrászhab
cukorkák, csokidarabok

Elkészítés:

1. Az epersziruphoz a cukorból készítek karamellt néhány csepp citromlével. Közben az epreket megtisztítom, feldarabolom.
2. Ha a karamell már aranybarna, lehúzom a tűzről, és beleteszem az epreket. Ezután visszateszem a tűzhelyre, hagyom levet engedni, puhára főzöm, addig, míg a leve sziruposra sűrűsödik. Ha kész, félreteszem hűlni.
3. Előkészítem a kapcsos tortaformát, kibélelem folpackkal, hogy mindenhol borítsa.
4. A fehér csokoládét vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztom.
5. A tojások sárgáit kikeverem a cukorral (csak fakanállal), és vízgőz fölött addig melegítem, hogy a cukor elolvadjon. Leveszem a gőzről, és elektromos habverővel fehéredésig habbá verem.
6. Összekeverem a kihűlt fehér csokival.
7. A tejszínt kemény habbá verem. Először csak az egyharmadával lazítom a csokis krémet, majd óvatosan az egészet hozzáforgatom.
8. A krémet az előkészített formába öntöm. Az eperrel (darabok és szirup is!) márványozom. A tortát a fagyasztóba teszem, legalább 3 órára, hogy megdermedjen.
9. Eközben megcsinálom a másik réteget az étcsokival. Nem javasolnék 65%-nál magasabb  kakaótartalmút, mert akkor talán túl keserű lenne, ezzel pont tökéletes volt. Az instrukciók ugyanazok, mint a fehércsokis krémnél.
10. Ha az első réteg megfagyott, mehet rá a második. Ezután egész éjszakára a fagyasztóba teszem.
11. Másnap kifordítom a formából, és lehúzom róla a fóliát. Felvert tejszínnel dekorálom, majd mehet vissza a fagyasztóba, amíg meg nem esszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...