Ez a torta nem éppen a "gyorsan üssünk össze valamit" kategória, de megéri a munkát.
Az a jó benne, hogy lehet előre dolgozni hozzá (csokirudak gyártása, virágok elkészítése), sőt, kell is!
Az ünnepelt nagyon örült neki és ez nekem a legnagyobb boldogság:)!
A csokirudakon sokat gondolkodtam előtte. Mármint hogy hogyan kellene megcsinálni.
Elkezdtem kutakodni a neten, majd meg is találtam ezt: Csokirúd készítése
Én irattartó fóliával csináltam, ami két oldalán nyitott.
És valóban egyszerű elkészíteni őket, az első pár után gyorsan ráérez az ember. Annyi a hátránya, hogy nagyon időigényes az elkészítése, de jóval előre meg lehet csinálni.
Már nem emlékszem a pontos számra (illetve függ a rudak vastagságától is), de kb. 60 db kell egy 26 cm-es torta köré.
Piskóta:
-25 dkg cukor
-2 dl olaj
-2 dl narancslé ( vagy más gyümölcslé)
-30 dkg finomliszt
-1 csomag sütőpor
A sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Állandóan kevergetve hozzáadjuk az olajat, majd a gyümölcslevet.
A lisztet, a sütőport elkeverjük, majd hozzáöntjük azt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába (26cm-es) öntjük és 180 fokon, légkeveréssel 40-45 pecig sütjük.
Rácson teljesen kihűtjük.
Krém:
-500g túró
-1 dl epres joghurt
-500g eper
-3 ek. eperlekvár
-porcukor ízlés szerint
-4dl Hulala habtejszín (vagy Cukrászkrém)
A túrót alaposan összetörjük és az epres joghurttal összekeverjük.
Az epret apróra vágjuk, majd az eperlekvárral együtt a túróhoz adjuk.
Annyi porcukrot adjunk még hozzá, amennyire édesre szeretnénk, de tehetünk helyette még eperlekvárt is édesítés gyanánt.
Verjük fel a tejszínt és keverjük össze a túrós-epres krémmel.
A piskótát vágjuk 3 lapra és kenjük meg a krémmel. Ezután mehet is a torta a hűtőbe.
A díszítéshez:
-3 dl Hulala habtejszín
-csokirudak
-150g zöld marcipán
-150g sárga marcipán
- kb. 60g fekete vagy sötétbarna marcipán
-szalag
A tejszínt verjük kemény habbá, és kenjük be vele a tortát minden oldalról.
Az oldalára tehetünk jó vastagon, mert a csokirudak ahhoz fognak hozzátapadni.
A csokirudak mellett a sárga virágokat is pár nappal előre megcsináltam, egy 12 szirmos gerberakiszúróval.
De persze akármilyen virággal lehet.
A kész virágoknál egy gömbfejű marcipánformázót használtam, a szirmokon végighúzva a szirmok közepét kimélyítettem vele.
A közepükbe fekete/barna marcipángömböket tettem, kissé kilapítva, majd fogpiszkálóval megszurkáltam őket.
Ezután jöhet az összeállítás.
A zöld marcipánt fokhagymanyomón átnyomva a tortára szórtam, majd a virágokba alulról fogpiszkálókat szúrtam és belenyomogattam a tortába.
Végül körberaktam a csokirudakkal, átkötöttem a szalaggal és voilá!:)
:) :) legeslegjobb!!!
VálaszTörlés