2012. november 10., szombat
Burgonyás pogácsa
"Olyan krumplis pogácsát csinálj, amilyen a Daubnerben van..!"-hangzott el itthon a kérés..
Hát ez jó móka lesz, gondoltam, olyat tuti nem fogok tudni..de majdcsak elfogy:)
Hát ha nem is állítom, hogy teljesen olyan, de tényleg nagyon-nagyon hasonló sikeredett.
Vigyázat! Langyosan-melegen ellenállhatatlan....:)
Hozzávalók:
-375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
-660 g liszt
-380 g hideg vaj
-4 tojássárgája
-22 g só
-40 g élesztő
-20 g kristálycukor
+1 db tojás a kenéshez
Sós vízben főzzük meg a krumplit.
Ha puhára főtt, engedjünk rá hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, törjük át alaposan, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Az összes többi összetevőt kimérjük úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tegyük hozzá az áttört, kihűlt burgonyát is.
A tésztát jó alaposan dolgozzuk ki,.
A készre dagasztott tésztát betesszük folpackba, és fél napra hűtőbe tesszük.
A tésztát nyújtsuk ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcoljuk fel.
Nagyon vékonyan, csak éppen hogy, kenjük meg a felkarcolt felületet tojással.
Ezután a tészta egyharmadát hajtsuk be a közepére, majd arra rá a másik egyharmadot.
Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdossuk be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrjuk ki.
Kiszúrás után meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük, majd tojással kenjük meg őket.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogikat.
Kb. 30 db, 5 centis pogácsa lesz belőle.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Én a Gouda-sajtos pogi receptjét vadászom, de nagyon! :-))
VálaszTörlésAbban sajnos nem tudok segíteni, de ha meglesz, érdekel:)!
VálaszTörlés