2012. november 10., szombat

Burgonyás pogácsa



"Olyan krumplis pogácsát csinálj, amilyen a Daubnerben van..!"-hangzott el itthon a kérés..
Hát ez jó móka lesz, gondoltam, olyat tuti nem fogok tudni..de majdcsak elfogy:)

Hát ha nem is állítom, hogy teljesen olyan, de tényleg nagyon-nagyon hasonló sikeredett.

Vigyázat! Langyosan-melegen ellenállhatatlan....:)

Hozzávalók:

-375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
-660 g liszt
-380 g hideg vaj
-4 tojássárgája
-22 g só
-40 g élesztő
-20 g kristálycukor

+1 db tojás a kenéshez

Sós vízben főzzük meg a krumplit.
Ha puhára főtt, engedjünk rá hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, törjük át alaposan, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Az összes többi összetevőt kimérjük úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tegyük hozzá az áttört, kihűlt burgonyát is.
A tésztát jó alaposan dolgozzuk ki,.
A készre dagasztott tésztát betesszük folpackba, és fél napra hűtőbe tesszük.

A tésztát nyújtsuk ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcoljuk fel.
Nagyon vékonyan, csak éppen hogy, kenjük meg a felkarcolt felületet tojással.
Ezután a tészta egyharmadát hajtsuk be a közepére, majd arra rá a másik egyharmadot.
Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdossuk be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrjuk ki.
Kiszúrás után meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük, majd tojással kenjük meg őket.


Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogikat.
Kb. 30 db, 5 centis pogácsa lesz belőle.

2 megjegyzés:

  1. Én a Gouda-sajtos pogi receptjét vadászom, de nagyon! :-))

    VálaszTörlés
  2. Abban sajnos nem tudok segíteni, de ha meglesz, érdekel:)!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...