Ezeket a kekszeket évek óta sütöm, anno még Stahl Judit egyik könyvében láttam.
Annyiféle variációt kitaláltam már rá, hogy bármilyen alkalomra isteni és gyors elkészíteni.
És igazán omlós(z)...:)))
Az alaptészta a következő (1 adag, kb. 17db):
-25 dkg puha vaj
-15 dkg cukor
-1 zacskó vaníliás cukor
-1 tojássárgája
-30 dkg finomliszt
Én úgy szoktam csinálni, hogy annyi edénybe teszem a hozzávalókat, ahány féle kekszet akarok csinálni, ez nálunk 2-3 adag/féle szokott lenni.
Először minden edénybe beletesszük a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel kihabosítjuk.
Mindegyikhez hozzáadjuk a tojássárgát.
Ezek lesznek az alaptészták, és innentől indulhat a variálás.
A többi hozzávalót a liszttel keverjük össze, majd úgy adjuk a vajas keverékhez.
Nálunk leggyakrabban csokidarabos készül:
-10 dkg tejcsoki darabolva
-10 dkg étcsoki darabolva
-1/2 kk. őrölt fahéj
Illetve kakaós:
-2 ek. natúr kakaópor
( de ha nagyon brutál csokisat akarunk, akkor ehhez jön még a csokidarabos verzió, azaz 20 dkg csoki darabolva)
És a narancsos is kedvenc:
-2 narancs (héjuk belereszelve a lisztbe, és kb. 2 ek. narancslé)
-1/2 kk. őrölt fahéj
Ha kész a lisztes keverék, keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztákat.
Elég lágyak lesznek, de nem gond, mert mennek a hűtőbe kb fél órára és ott megszilárdulnak.
Ha kivettük a hűtőből, diónyi nagyságú golyókat formázunk belőlük, majd a tepsibe helyezve egy pohár aljával szétnyomjuk őket, kb 1 cm vastag korongokká.
Én egy gáztepsibe 9 db-ot szoktam tenni, mert kicsit megnőnek, és így nem érnek össze.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütő 4-es), majd kb 15-20 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük még lágyak, de ha visszahűltek kicsit, megszilárdulnak.
Ha kisebb-vékonyabb kekszeket csinálunk, akár kétszer ennyi is lehet belőle, de mi ilyen ducin szeretjük.:)
Lehet variálni mazsolával vagy bármilyen aszalt gyümivel is (cseresznye, áfonya), vagy fehércsokival, illetve a kókuszos is szuper (4 ek. kókuszreszelék). Szóval szinte kimeríthetetlen a variációk listája.
Jól záródó fémdobozban hetekig eláll.
De ha előre megcsináljuk a tésztát, folpackba csomagolva le is fagyaszthatjuk és sütés előtt felengedjük.
Mi idén kakaóssal és csokidarabossal várjuk a Mikulást!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése