Vééégre több hét várakozás után megszerelték a fényképezőgépemet és itt a nyár is, így hoztam is gyorsan egy új tortát.
És hát mondanom sem kell, ááá, nagyon finom...és hát nagyon egyszerű is.
Egyedül egy kis piskótalapot kell megsütni az aljára, na meg a rizst megfőzni, a többit pedig csak összekeverni. Nem árt előző este megcsinálni, hogy a krém szépen összeálljon egy éjszaka alatt.
Mehetett volna rá még egyszer ennyi málna, de mire odajutottam, már csak ennyi volt. :)
Az eredeti recept Stahl Judittól származik, de azóta már némi átalakításon esett át.
Hozzávalók (kb. 24cm-es kapcsos tortaformához):
A piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
kis sütőpor vagy szódabikarbóna
A túrókrémhez:
1 zacskó gyors rizs (vagy kb 10-15 dkg normál)
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1 citrom
2 dl tejszín
vaníliarúd kikapart belseje (ha nincs, vaníliaaroma)
1 zacskó instant zselatin fix
A tetejére:
30-50 dkg málna (eper, áfonya, szeder, cseresznye stb)
1. Először a piskótát készítsük el. Verjük fel a tojásfehérjéket, majd ha már kemények, mehet bele a cukor, majd a tojássárgája, végül a sütőporral elkevert liszt.
2. Kivajazott kilisztezett tortaformában alacsony hőfokon (150 fok) sütöm kb. 13-16 percig, míg világosbarnára sül. Ezután teljesen kihűtjük.
3. Eközben megcsináljuk a túrókrémet. A rizst megfőzzük, majd langyosra hűtjük.
4. A túrót kikeverjük a a tejszínes krémsajttal, a cukorral, a vaníliával meg a reszelt citromhéjjal, végül belekeverjük a zselatin fixet (van, ami közvetlenül a krémhez adható, ha nem ilyennel csináljuk, akkor először fel kell oldani langyos vízben).
5. Ezután keményre verjük a tejszín.
6. Már csak az összeállítás van hátra. A piskótát levesszük a sütőlapról és egy tányérra tesszük, majd a kapcsos tortaforma keretét visszatesszük a piskótalap köré.
7. A túrókrémet, a rizst és a tejszínhabot egymásba forgatjuk, ráöntjük a piskóta tetejére és mehet a hűtőbe. 8. Tálalás előtt már csak a gyümölcsöt kell rátenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése