2012. szeptember 20., csütörtök

Tejszínes-epres torta


2005-ben kezdtem barátkozni a tortakészítéssel, eleinte még csak sima tortákat csináltam, bevonat nélkül.
Ezek közül jöjjön most egy "alaprecept", ennek piskótáját és krémjét sok tortánál lehet hasznosítani.




Hozzávalók a piskótához (26 cm-es kapcsos tortaformához):

-4 tojás
-25 dkg cukor
-2 dl olaj
-2 dl narancslé (én csináltam már almalével, baracklével is, teljesen ugyanolyan a végeredmény)
-30 dkg finomliszt
-1 csomag sütőpor

A sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat a cukorral géppel habosra keverjük.
Állandó (gépi) keverés mellett hozzáadjuk az olajat és a gyümölcslevet.
A lisztet, sütőport elkeverjük és gyorsan belekeverjük azt is.
Beleöntjük a kivajazott, lisztezett tortaformába, majd 180 fokon, légkeveréssel 40-45 percig sütjük.

Kb 40 percnél tűpróbázzunk, hátha már kész:)
Ha kivettük a sütőből, teljesen ki kell hűteni a piskótát, csak akkor fogjuk tudni szépen lapokra vágni.
Különben morzsálódik, szétszakad vágás közben, tapasztalatból tudom:)

Ha kihűlt a piskótánk, 3 lapra vágjuk. (Amennyiben felpúposodott, akkor a púpot vágjuk le a tetejéről, majd fordítsuk meg a tortát, hogy az alja legyen a teteje. Ezt a trükköt egyébként is használhatjuk, mert a torta alja mindig egyenes)
A lapra vágáshoz jó hosszú pengéjű kést használjunk, ami lehetőleg átéri a tortát.
A szebb eredmény érdekében lehet kapni olyan tortaszeletelő keretet, amit csak a torta köré teszünk és a megfelelő helye(ke)n a kést vezetve könnyedén lapokra tudjuk vágni a tortánkat.

És akkor jöhet a krém!

Hozzávalók:

-6 dl Hulala habtejszín (rózsaszínes a doboza)
-250 g mascarpone
-1/2 kg eper
-kb fél üveg eper/szamócalekvár
-porcukor ízlés szerint

Az epret apróra feldaraboljuk és összekeverjük a mascarponéval. Keverünk hozzá 3 nagy ek. eperlekvárt, majd kóstolás után eldöntjük kell-e még bele, vagy esetleg porcukorral édesítjük még.
Ezek után géppel felverjük a habtejszínt, jó sokáig, míg teljesen kemény habot nem kapunk.
Ha habbal szeretnénk a tortát borítani, akkor elvesszük a hab felét, és a másik felét belekeverjük a mascarponés-epres krémbe. (ha pl marcipánnal borítjuk a tortát, akkor elég a hab negyedét is félretenni, és a 3/4-ét a krémbe keverni)
Ezután a kész epres krémet kettéosztjuk és az egyik felével megkenjük az alsó tortalapot, majd ráhelyezve a második lapot, ugyanígy járunk el.
Végül rákerül a torta teteje. Ezek után már csak díszíteni kell.
A tetejére eprek kerülhetnek, vekonyra felszeletelhetjük őket, vagy akár egészben is szuperül mutatnak.
Az oldalát pedig szeletelt mandulával burkolhatjuk.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...