Könnyű, igazi nyári édesség és emellett nagyon-nagyon szép is.
A süti nagy részét a krém teszi ki, ami tulajdonképpen inkább egy hab és kedvünk szerint variálhatjuk gyümölcsökkel.
Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
A piskótához:
2 tojás
2ek cukor
2ek liszt
A krémhez:
250g tejföl vagy görög joghurt
150ml habtejszín
300g friss szeder
6-8dkg porcukor (de nyilván mehet kevesebb/több is)
7 lapzselatin/ 2 csomag zselatinpor (20g)
a tetejére friss szeder (kb 150g)
1. A piskótához a tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, belekeverjük a tojásfehérjét és a lisztet.
2. Sütőpapírral kibélelt formában, 160 fokon, légkeveréssel, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk a papírt az aljáról, visszatesszük a formába, kihűtjük.
3. A szedret megmossuk, majd botmixerrel pürésítjük.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tejfölt/joghurtot, porcukrot és a szederpürét, majd kézi habverővel összekeverjük ezt is. Ha nem elég édes, mehet bele még cukor.
5. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre. Kicsavarjuk, majd pici vízzel felöntve kis lángon, kevergetve felolvasztjuk, pár percre félretesszük hűlni./ Ha zselatinporral készítjük (én igen), akkor a port elkeverjük kb. 8 ek. hideg vízzel, majd további pici víz hozzáadásával, folyton kevergetve felmelegítjük, megolvasztjuk a zselatinport. (de ne főzzük!)
6. A krémből vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit, és keverjük el a zselatinnal, majd adjuk a krémhez, és nagyon alaposan keverjük el.
7. Öntsük a krémet a kihűlt piskótaalapra és egy éjszakára, de min. 4-5 órára tegyük hűtőbe. Tálaláskor a tetejére friss szedret tegyünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése