Azt hiszem méltóbb receptet nem is hozhatnék így 2 év kihagyás után. :-)
Ezt a receptet mindenkinek ki kell(ene) próbálnia, mert annyira különleges és finom, valamint rettentően látványos is.
Magát a habcsók-alapot akár 1-2 nappal előbb is meg lehet csinálni, csak a krém és a gyümölcs az, amit frissen, tálalás előtt kell rátenni.
A torta a nevét egy orosz balerináról kapta, Anna Pavlováról, akinek ausztrál és új-zélandi turnéja tiszteletére alkották az ottani cukrászok ezt a remek kis desszertet.
Hozzávalók:
A habcsókhoz:
5 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 tk étkezési keményítő
1 ek fehérborecet
1/2 vaníliarúd
A krémhez:
50 dkg mascarpone
5 dl habtejszín
5 dkg porcukor
1/2 vaníliarúd
A tetejére:
gránátalma, áfonya, eper (vagy: mangó, ananász, málna(!), barack..)
Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket közepesen felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a fél vaníliarúd kikapart belsejét is, és tovább verjük.
2. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt és az ecetet is, majd teljesen felverjük, míg krémes, fényes nem lesz.
3. Tepsibe helyezünk egy sütőpapírt és egy kerek, 23 cm-es tortaformát körberajzolunk. Ezt a kört pici olajjal megkenjük.
4. A habot kikanalazzuk a rajzolt kör közepére, lapáttal torta alakúra igazítjuk és a közepébe mélyedést csinálunk.
5. 140 fokon 70 percig sütjük. Sülés közben nem nyithatjuk ki a sütőt, mert összeesik a habcsók!
6. Ha elkészült, résnyire kinyitjuk a sütőajtót és a tortát egy éjszakán át hagyjuk a sütőben teljesen kihűlni.
7. A krémhez kemény habbá verjük a behűtött habtejszínt.
8. A mascarponéba belekeverjük a fél vaníliarúd belsejét és a porcukrot. Ezután óvatosan forgassuk össze a felvert tejszínhabbal.
9. A krémet tálalás előtt tegyük a habcsókra, majd halmozzuk rá a sok friss gyümölcsöt.
Fontos, hogy a habcsók alapra a krémet és a gyümölcsöt tényleg csak tálalás előtt tegyük rá, mert idővel eláztatja a roppanós habcsókot és így a desszert egyik lényeges eleme elvész. De azért 1-2 órát kibír.
Most mondjam azt, hogy holnap Valentin-napra ki is próbálhatjátok? :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése