2012. november 29., csütörtök

Karácsonyfa pálcikákból



Ez az ötlet Levendulalánytól jött, aki egyébként is fantasztikus dolgokat művel, nagyon bírom a blogját.
Tegnap feldíszítettem a házat, és végre minden karácsonyi hangulatba került.
A kisfiam persze elkezdte behordani a szobájába a díszeket, hogy majd ő azt is feldíszíti..
Ekkor jutott eszembe ez a kis karácsonyfa.
Megkérdeztem (nyilván előre tudtam a választ), akarna-e ilyet a szobájába. Persze, de a hugicának is csináljunk.:)
Végiggondoltam, hogy hogyan is tudom megcsinálni, aztán nekiestem.
Az eredeti ötletnél vannak fázisfotók, így azt én már nem csináltam.
Nekem nem voltak nagy spatuláim, viszont múltkor vettem egy rakás jégkrémpálcikát (gondoltam majd valami sütihez, cake pophoz felhasználom), és azt is jónak ítéltem.

Hozzávalók 1 fához:

-kb. 20 db spatula vagy nyalókapálcika
-pillanatragasztó
-festék
-sógyurma
-konzervdoboz
-papír a konzervdoboz bevonásához
-mindenféle díszek, gyöngyök, szalagok, gombok stb.

Gyorsan összeragaszottam pillanatragasztóval a fát, majd lefestettem.
Még a gyerekek előtti időkből maradt mindenféle festékem, és hála az égnek piros is volt közte.
Gondoltam más színre is, de elég extrém fák lettek volna, úgyhogy inkább a piros mellett döntöttem.

Amíg száradtak, gyorsan begyúrtam a sógyurmát, és bevontam papírral a dobozokat.
Beletömködtem a sógyurmát, és beleállítottam a fát.
Ezután már csak a díszítés volt hátra.




Amennyire tudtam, megpróbáltam két különbözőt csinálni, miután a kisfiam a masni láttán "EZ LÁNYOS!" felkiáltással világgá szaladt..így az ő fájára nem került masni.




Lehetett volna ráakasztani még toronyórát lánccal is, de úgy gondoltam ez így bőven elég.
Szerintem cukik lettek, és a tulajdonosok nagyon-nagyon boldogok, hogy az ő szobájukban is van/lesz karácsonyfa.:)))

2012. november 27., kedd

Torta virágokkal és fehércsokirudakkal


Ez a torta nem éppen a "gyorsan üssünk össze valamit" kategória, de megéri a munkát.
Az a jó benne, hogy lehet előre dolgozni hozzá (csokirudak gyártása, virágok elkészítése), sőt, kell is!
Az ünnepelt nagyon örült neki és ez nekem a legnagyobb boldogság:)!
A csokirudakon sokat gondolkodtam előtte. Mármint hogy hogyan kellene megcsinálni.
Elkezdtem kutakodni a neten, majd meg is találtam ezt: Csokirúd készítése
Én irattartó fóliával csináltam, ami két oldalán nyitott.
És valóban egyszerű elkészíteni őket, az első pár után gyorsan ráérez az ember. Annyi a hátránya, hogy nagyon időigényes az elkészítése, de jóval előre meg lehet csinálni.
Már nem emlékszem a pontos számra (illetve függ a rudak vastagságától is), de kb. 60 db kell egy 26 cm-es torta köré.

Piskóta:

-4 tojás
-25 dkg cukor
-2 dl olaj
-2 dl narancslé ( vagy más gyümölcslé)
-30 dkg finomliszt
-1 csomag sütőpor

A sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Állandóan kevergetve hozzáadjuk az olajat, majd a gyümölcslevet.
A lisztet, a sütőport elkeverjük, majd hozzáöntjük azt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába (26cm-es) öntjük és 180 fokon, légkeveréssel 40-45 pecig sütjük.
Rácson teljesen kihűtjük.

Krém:

-500g túró
-1 dl epres joghurt
-500g eper
-3 ek. eperlekvár
-porcukor ízlés szerint
-4dl Hulala habtejszín (vagy Cukrászkrém)

A túrót alaposan összetörjük és az epres joghurttal összekeverjük.
Az epret apróra vágjuk, majd az eperlekvárral együtt a túróhoz adjuk.
Annyi porcukrot adjunk még hozzá, amennyire édesre szeretnénk, de tehetünk helyette még eperlekvárt is édesítés gyanánt.
Verjük fel a tejszínt és keverjük össze a túrós-epres krémmel.
A piskótát vágjuk 3 lapra és kenjük meg a krémmel. Ezután mehet is a torta a hűtőbe.

A díszítéshez:

-3 dl Hulala habtejszín
-csokirudak
-150g zöld marcipán
-150g sárga marcipán
- kb. 60g fekete vagy sötétbarna marcipán
-szalag

A tejszínt verjük kemény habbá, és kenjük be vele a tortát minden oldalról.
Az oldalára tehetünk jó vastagon, mert a csokirudak ahhoz fognak hozzátapadni.

A csokirudak mellett a sárga virágokat is pár nappal előre megcsináltam, egy 12 szirmos gerberakiszúróval.


De persze akármilyen virággal lehet.
A kész virágoknál egy gömbfejű marcipánformázót használtam, a szirmokon végighúzva a szirmok közepét kimélyítettem vele.
A közepükbe fekete/barna marcipángömböket tettem, kissé kilapítva, majd fogpiszkálóval megszurkáltam őket.

Ezután jöhet az összeállítás.
A zöld marcipánt fokhagymanyomón átnyomva a tortára szórtam, majd a virágokba alulról fogpiszkálókat szúrtam és belenyomogattam a tortába.
Végül körberaktam a csokirudakkal, átkötöttem a szalaggal és voilá!:)


2012. november 26., hétfő

Táska torta



Anyukám szülinapjára készült. :)
Nagyon élvezetes volt készíteni ezt a tortát, bár díszítés közben mindkét gyerek felváltva akart valamit és a felétől a 2,5 évesem már a konyhapulton legozott, 10 cm-re a tortától. :) Csak, hogy izgi legyen! :)

A fehér bevonatot fondanttal csináltam, a barna részek marcipánból készültek. Ennek egy oka volt csupán, hogy volt egy adag barna marcipánom és gondoltam felhasználom.
A torta belül tejszínes-gesztenyés volt.
A piskóta és a krém receptje.
A krémnél csak a hab 3/4-ét kevertem a gesztenyéhez, a negyedét meghagytam a torta külső lekenéséhez.

Bevonat:
-egy adag fondant
-150g barna marcipán

Megsütöttem a piskótát és félbevágtam vízszintesen, majd a függőlegesen is a közepénél.
Ezután elkezdtem megkenni a krémmel a rétegeket és láttam, hogy a 4. "lap" már nem is fog kelleni, mert már így is elég széles lesz a táska, így azt fel sem használtam.


Megfordítottam a táskát és lekentem kívül is a gesztenyés krémmel.


Aztán ment egy éjszakára a hűtőbe.
Én még este megcsináltam a cipzárat és a táska füleit, és félretettem.

Másnap a felvert tejszínhab negyedével, amit félretettem ugye, lekentem a tortát.
(Ez a réteg a gesztenyés krémre került, és azért kentem le sima habbal is, mert az szép egynemű, és féltem, hogy a fehér fondant alatt nehogy valami göcsört látszódjon.)



Kinyújtottam a fondantot, lemértem a torta tetetét, kiszabtam rá a fondantot, majd az oldalára is a két félkört.


Ezután rátettem a széleket és a cipzárat.


Elég üresnek gondoltam, így még az oldalát megdíszítettem egy kis "varrással".:)


Végül rátettem a füleket is.





2012. november 23., péntek

Kisvakond torta


Ez az egyik legkedvesebb gyerektortám, amit eddig csináltam.
Nyilván hozzájárul, hogy családilag imádjuk Kisvakondot, ráadásul tavaly a kisfiam 4. szülinapjára készült.
Viszont amint kivettük a hűtőből, egyből olvadni kezdett a marcipán, de hát 40 fokban ez nem is volt csoda..

Sokat gondolkodtam, hogy milyen legyen a figura, legyen nadrágja vagy sem, aztán végül emellett döntöttem.
Belül kakaós piskóta lett, csokis (csokipudingos) krémmel, mert az ünnepelt így kérte.

A piskótához:

-kb 25x 35cm-es, magas falú tepsi

-12 tojás
-12 ek cukor
-12 ek liszt
-1,5 csomag sütőpor
-3 ek natúr kakaópor

Habosra verjük a tojások sárgáját a kristálycukorral.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A lisztet, sütőport, kakaót összekeverjük, majd a sárgás keverékhez adjuk. Összekeverjük, majd a fehérjehabot lazán belekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon sütjük, míg a teteje elkezd kicsit barnulni és az oldala elválik a tepsitől.
A sütő ajtaját közben nem szabad nyitogatni, mert a piskóta összeesik!

A krémhez:

-2 csomag főzős csokipuding
-8 ek cukor
-8 dl tej
-fél tábla étcsoki
-3 púpozott ek natúr kakaópor
-5 dl Hulala habtejszín vagy cukrászhab

Megfőzzük a csokipudingot a cukorral, tejjel.
Mikor kész, levesszük a tűzhelyről, de még forró állapotban beledobáljuk az apróra tört étcsokit, beleszórjuk a kakaóport és addig kevergetjük, míg minden feloldódik benne.
Teljesen kihűtjük, majd a keményre felvert tejszínt elkeverjük benne.

A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, majd megtöltjük a krémmel (de hagyunk a bevonáshoz is).
Egy sütőpapírra megrajzoljuk és kivágjuk a kisvakond formát.
Az enyém így nézett ki:


Ezt ráhelyezzük a tortára és körbevágjuk.
Ha kész, kívül is bekenjük a tortát a krémmel, majd egy éjszakára (de legalább pár órára) hűtőbe tesszük.

Bevonat:

-700 g fekete marcipán
-150 g szürke marcipán (ezt kevés fekete ételfestékkel értem el, amit a natúr marcipánhoz gyúrtam)
-100 g barna marcipán ( barna ételfesték vagy natúr kakaópor a natúr marcipánhoz)
- fehér, piros, sárga és zöld marcipán, ezekből csak kevés kell

Bevonjuk a tortát a fekete marcipánnal, majd a sablon alapján "kiszabjuk" a kinyújtott szürke részt, amit ráhelyezünk a hasára.
Ezután jöhetnek a kezek-lábak barnából, a szemek egy kis natúrból és így tovább...
A virágokat egy mini virágkiszúróval csináltam, a közepükbe piros cukoríróval tettem pöttyöt.
A vonalakat, hajlatokat, körvonalat egy speciális eszközzel csináltam/ csinálom, ezzel (az alsó részével):



Ez a tortám a Gasztrovilág.hu-n is megjelent.

2012. november 22., csütörtök

Star Wars torta



Star Wars, az örök klasszikus.
Lehet kisfiú vagy felnőtt férfi, tuti elalél egy ilyen tortától.
Ezt az én 5 éves kisfiam rendelte, aki tulajdonképpen egyetlen egy részt sem láttot még, zsenge korára való tekintettel, mégis ismeri az összes szereplőt, járművet, tudja kiagonosz kiajó, őrület.
Jó, mondjuk valószínűleg azért, mert tetemes időt töltenek a 10 éves unokabátyussal StarWarslegozással és lézerkardozással...:)

Piskóta:

-4 tojás
-25 dkg cukor
-2 dl olaj
-2 dl narancslé ( vagy más gyümölcslé)
-30 dkg finomliszt
-1 csomag sütőpor

A sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Állandóan kevergetve hozzáadjuk az olajat, majd a gyümölcslevet.
A lisztet, a sütőport elkeverjük, majd hozzáöntjük azt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába (26cm-es) öntjük és 180 fokon, légkeveréssel 40-45 pecig sütjük.
Rácson teljesen kihűtjük.

A krémhez:

-2 csomag főzős csokipuding
-8 ek cukor
-8 dl tej
-fél tábla étcsoki
-3 púpozott ek. natúr kakaópor
-4 dl Hulala habtejszín vagy cukrászhab

Megfőzzük a csokipudingot a cukorral, tejjel, ahogy kell.
Mikor kész, levesszük a tűzhelyről, de még forró állapotban beledobáljuk az apróra tört étcsokit, beleszórjuk a kakaóport és addig kevergetjük, míg minden feloldódik benne.
Teljesen kihűtjük, majd a keményre felvert tejszínt elkeverjük benne.

A piskótát 3 lapra vágjuk, megtöltjük és kívül is lekenjük a krémmel, majd egy éjszakára ( de min. 4-5 órára) hűtőbe tesszük.

Bevonat:

-60 dkg kékre színezett marcipán (natúr+ kék ételfesték)
-15 dkg fekete marcipán (natúr+ fekete ételfesték)
-piros marcipán (ebből csak a kard lesz)
-15 dkg natúr marcipán (a "Star Wars" felirathoz + körbe a csíkhoz)
-fehér cukoríró a csillagokhoz

Azt hiszem a díszítést nem kell sokáig magyaráznom.
A Darth Wader fejet egy kép alapján készítettem, némi kézügyesség szükségeltetik csak hozzá.
A végén cukoríróval rajzoltam rá a csillagokat.

2012. november 20., kedd

Narancsvirágok


Karácsony előtt sokkal nagyobb a kedvem mindenfélét készíteni. Ezzel biztosan nem vagyok egyedül.
Tavaly a decemberi Praktika magazinban láttam egy irtó jó adventi koszorút, EZT, amin szárított narancshéjvirágok voltak.
Ott le is írták, hogyan kell csinálni. Na nekem sem kellett több, egyből kiróbáltam, nemcsak narancsból, hanem mandarinból, citromból és lime-ból is.

Persze ezek a díszek idén sem hiányozhatnak nálunk, úgyhogy ma reggel megint nekiláttam.
Csak meg kell hámozni őket spirálisan, óvatosan, hogy egyben maradjon a héj, majd összetekerni rózsa formára és a végét egy fogpiszkálóval összetűzni. (ha kiszáradtak a fogpiszkálókat ki lehet húzni, vagy tövig levágni)



Nagyon frankó kis karácsonyi díszek lesznek, koszorúkra, asztalra, akárhova.

Ajánlatos 1-2 héttel előbb elkészíteni, hogy ki tudjanak száradni, de fűtőtesten vagy alacsony hőfokon, nyitott sütőajtóval, sütőben is lehet szárítani.
A fotókat most készítettem, még frissek, szárítás előttiek.

2012. november 19., hétfő

Karácsonyi mintás piskótatekercs



Elég hamar, még aznap csináltam egy másik tekercset is, karácsonyi mintával.:)
Minden ugyanaz, mint a Mintás piskótatekercsnél, csak a piskóta tésztájába 1 evőkanál liszt helyett 1,5 ek. natúr kakaóport tettem, a minta tésztáját pedig nem színeztem semmivel.

Megcsináltam a mintát:


Sütés után pedig nutellával kentem meg belül.:) Jobban mutatna valami világos krémmel, de most gyorsan kellett valami csokisat gyártanom az éhezőknek.

Mintás piskótatekercs


Az ötlet Emőkétől jött és ezer éve tervezem, hogy megcsinálom.
Szerintem zseniális, alkalomnak megfelelően variálható a minta, a szín a tekercsen, a töltelékről nem is beszélve.
Nálunk a sima lekváros volt most a nyerő, de vendégváráshoz tuti valami túrós-gyümölcsös, vagy mascarpones változatot csinalnék...és biztos, hogy fogok is, mert a mintát azért még lehet gyakorolni...khm...

Hozzávalók a mintához:

-1 tojásfehérje
-20 g kakaópor vagy  pár csepp ételfesték
-20 g liszt (+20 g a kakó helyett, ha ételfestéket használunk)
-30 g cukor
-30 g vaj

Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral.
A tojásfehérjét habosítsuk fel.
A vajas keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjét és jól keverjük el.
A lisztet és a kakaóport is keverjük össze, vagy ha ételfestéket használunk akkor a kakaópor helyett lisztet adjunk még hozzá. (a 20 g kakaópor helyett 20 g lisztet)
Adjuk hozzá a lisztet és keverjük homogén állagúra.
A kész mintánkat, amit sütőpapírra rajzoltunk, tegyük a tepsibe a tintás felével lefelé, a minta úgyis átlátszik.
A keveréket tegyük habzsákba (vagy sima uzsis zacskóba és vágjuk ki az egyik csücskét) és a lehető legvékonyabb csövet tegyük a végére.
Rajzoljuk meg a mintákat és tegyük be a hűtőbe, amíg a piskóta tésztáját is elkészítjük.


Hozzávalók a piskótához:

-6 tojás
-6 ek. cukor
-6 ek. liszt

A 6 tojást szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.
A sárgákat a cukorral keverjük habosra. Ehhez tesszük hozzá a lisztet, majd az egészet a habbal összeforgatjuk.
A gáztepsiben már ott vár a minta, csak rá kell önteni a piskótatésztát.
160 fokon, 15 perc.


A recept a Gasztrovilág.hu-n is megjelent.

2012. november 17., szombat

Focilabda torta



A Focipálya torta után most itt egy labda.
Tudom, tudom, nem lett tökéletes a mintázat megfestése, de majd még gyakorolok...
Tavaly készült, egy jeles dátumra, mint látszik is. :)

A piskóta és maga a forma kialakítása ugyanaz, mint a Katica tortánál.
Diós-csokis krémet tettem bele.

Hozzávalók:

-2 csomag csokoládé pudingpor
-7 dl tej
-10 ek cukor
-15 dkg darált dió
-fél tábla étcsoki

-2dl Hulala habtejszín

Megfőzzük a pudingot, majd még forrón belekeverjük a darabokra tört csokit, és a diót.
Addig kevergetjük, míg a csoki felolvad.
Végül ha már teljesen kihűlt, keverjük hozzá a felvert tejszínt.
Tegyünk félre a krémből a torta bekenéséhez egy keveset.

Ha öszeállítottuk a tortát (a Katica torta útmutatása alapján), hűtőbe tesszük és másnap kezdjük a díszítést.

Bevonat:

-500g natúr marcipán
-150g fekete marcipán
-100g zöld marcipán
-fekete ételfesték

A tortát kiborítjuk a tálból, lehúzzuk róla a folpackot, majd bekenjük krémmel.
Beborítjuk natúr marcipánnal.
A zöld marcipánból egy csíkot nyújtunk, majd az egyik oldalát háromszög alakban kivagdossuk, és a torta  tövéhez illesztjük.
A maradék zöld marcipánt fokhagymanyomóba tesszük, és átnyomva azt is a torta tövéhez szórjuk.

A fekete marcipánból ötszögeket vágunk ki (én 6 db-ot), majd a fotó alapján feltesszük a tortára (kicsit megnedvesítve, hogy odaragadjon).
A labda varrásait fekete ételfestékkel csináltam (pici vízzel higítottam, és abba mártottam az ecsetet).

2012. november 15., csütörtök

Pillecukor koszorú



Ez nem süti, de majdnem az.:)
Még tavaly csináltam, azóta is a házunk dísze.
Nagyon mutatós és nem nehéz elkészíteni sem.
De a gyerekektől távol tartandó! :)

Ami kell hozzá:

-1 hungarocell koszorúalap
-2 nagy csomag fehér pillecukor
-mindenféle díszek, tobozok, szalag, kinek mi és milyen színben.
-ragasztópisztoly

A hungarocell koszorúalapra (amit én egy régebbi, nem tetsző koszorú szétbontásával kaptam meg:)) ragasztópisztoly segítségével felragasztgattam a pillecukrokat.
Sokat félbevágtam és lefelé fordítva helyeztem fel.
Aztán mikor kész lettem ezzel, elkezdtem a díszeket is felragasztgatni, beszúrogatni.
Majd végül a szalagot is rátettem.

Az alapötlet innen  jött.

Hajrá, hajrá, várjuk a karácsonyt!!!!:)

2012. november 10., szombat

Burgonyás pogácsa



"Olyan krumplis pogácsát csinálj, amilyen a Daubnerben van..!"-hangzott el itthon a kérés..
Hát ez jó móka lesz, gondoltam, olyat tuti nem fogok tudni..de majdcsak elfogy:)

Hát ha nem is állítom, hogy teljesen olyan, de tényleg nagyon-nagyon hasonló sikeredett.

Vigyázat! Langyosan-melegen ellenállhatatlan....:)

Hozzávalók:

-375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
-660 g liszt
-380 g hideg vaj
-4 tojássárgája
-22 g só
-40 g élesztő
-20 g kristálycukor

+1 db tojás a kenéshez

Sós vízben főzzük meg a krumplit.
Ha puhára főtt, engedjünk rá hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, törjük át alaposan, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Az összes többi összetevőt kimérjük úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tegyük hozzá az áttört, kihűlt burgonyát is.
A tésztát jó alaposan dolgozzuk ki,.
A készre dagasztott tésztát betesszük folpackba, és fél napra hűtőbe tesszük.

A tésztát nyújtsuk ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcoljuk fel.
Nagyon vékonyan, csak éppen hogy, kenjük meg a felkarcolt felületet tojással.
Ezután a tészta egyharmadát hajtsuk be a közepére, majd arra rá a másik egyharmadot.
Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdossuk be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrjuk ki.
Kiszúrás után meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük, majd tojással kenjük meg őket.


Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogikat.
Kb. 30 db, 5 centis pogácsa lesz belőle.

2012. november 8., csütörtök

A pillecukor fondant

marcipán és a sima fondant mellett pillecukor fondantot is használok.
Most ennek a receptjét írom le, ahogy én szoktam csinálni.

Ha fehér bevonatra van szükségünk, csakis fehér pillecukrot vegyünk.
Talán ezt a legnehezebb beszerezni egyébként, mert a legtöbb helyen rózsaszín, vagy több színből összetekertet látni.
De azért kapható, több szupermarketben is.

Hozzávalók:

-30 dkg pillecukor
-2 dkg keményítő átszitálva
-25-30 dkg porcukor átszitálva
-puha teavaj/olaj
+amit még felvesz keményítő/porcukor

Egy nagy üvegtálat jól kivajazunk, és beleöntjük a pillecukrot.
Tényleg nagy legyen a tál, sokkal magasabb, mint amennyi a pillecuki benne.

Ezután tegyük mikroba és állandó figyelés mellett kedjük melegíteni.
Nagy fokozaton, kb fél perc után vegyük ki és rázogassuk össze.
A pillecukor megduzzad, ezért kell összerázogatni időnként.
Majd vissza és ezt addig ismételgetjük, míg az összes cukor felolvadt. Ez kb 2-3 perc.
Ha nem vesszük ki max. fél percenként, simán odaég, ezért tényleg nagyon kell figyelni!

Miután kivesszük a mikróból én még a tálba szoktam egy kis olvasztott vajat(olajat), és a porcukrot/keményítőt beleönteni.
Nagyon(!) forró először, úgyhogy tényleg óvatosan az elején.
Ennél szinte elengedhetetlen az eldobható gumikesztyű használata, mert eszméletlenül ragad.
Én csináltam már kesztyű nélkül...háát:)Kemény meló:)
Mindenképpen vajazzuk/olajozzuk a kezünket gyúrás közben többször is.
Rövid keverés, majd gyúrás után összeáll. Addig kell gyúrni, míg már nem ragad és szép egynemű lesz.

Ezután folpackba tesszük, egy kicsit pihentetjük, majd újra átgyúrjuk vajas kézzel.
Ebből a mennyiségből kb. 60 dkg lesz, ami egy 26 cm-es torta bevonására elegendő.
Ha többet csinálunk meg egyszerre, folpackban+nylonzacsiban sokáig eláll.

Egy dolog miatt nem szeretem, a tortán kicsit gumis, nyúlós bevonatot képez.
Ez szeletelésnél és evésnél derül csak ki, mert szépnek szép, jól nyújtható és szép fehér bevonatot tudunk csinálni belőle.
Na de nem is értem, miért csodálkozom azon, hogy a pillecukor nyúlós??!:)

2012. november 7., szerda

A fondant



marcipán mellett fondantot és pillecukor fondantot is használok a torták díszítéséhez, bevonásához.
Mindegyiknek van előnye-hátránya, a marcipánnak a legnagyobb hátránya az ára:/
A legolcsóbb és legegyszerűbb a sima fondant, most ennek  a receptjét írom le.

Több receptet kipróbáltam már, vannak nagyon egyszerűek és szerintem elég bonyolultak is.
Amit én használok, igazán nem nehéz!

Hozzávalók:

-  6 ek. víz
-  1 ek. zselatin
- 1 ek. teavaj (vagy pálmavaj)
- 2 ek. méz
- 500 g átszitált, finom porcukor
+ a munkalap szórásához átszitált porcukor vagy étk. keményítő


A zselatint felolvasztjuk vízben, gőz fölött.
Beletesszük a mézet és a vajat, majd ha feloldódott, levesszük a gőzről.
Ha színezni akarjuk vagy aromával ízesíteni, javaslom, hogy az ételfestéket/aromát ilyenkor öntsük hozzá és keverjük el.
Ezután az edény tartalmát az átszitált porcukorhoz öntjük, és folyamatosan elkeverjük.

Ha túl lágy, mehet bele még porcukor vagy keményítő, amíg a megfelelő állagot elérjük.
Javaslom az eldobható vékony gumikesztyű használatát, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, sokkal könnyebb így dolgozni vele.
A kezünket/gumikesztyűt gyúrás közben folyamatosan vajazzuk, így sokkal könnyebb gyúrni.
Végül légmentesen fóliába csomagolva pihentetjük.
Ez a mennyiség kb. egy 20 cm-es torta bevonásához elegendő.

Nyújtáshoz átszitált porcukrot szórunk a munkafelületre, és ezen jó alaposan kézzel átgyúrjuk a masszát, majd nyújtjuk.
Nagyon gyorsan kész ez a fondant, könnyű vele dolgozni is.
Szép fehér színű bevonót kapunk, ami sokáig eláll (akár 2 hónapig is), lehet hűtőben is tartani, de nem szükséges.
Felhasználás előtt betehetjük mikróba, hogy kicsit megpuhuljon.

2012. november 6., kedd

Banános-diós gyümölcskenyér



Hát igen, szeretjük a gyümölcskenyereket (is)...:)

Gyermekeim gyümölcsfogyasztása közelít a nullához, így még a banán is rohadásnak indult az elmúlt napokban. Gondoltam felhasználom valami olyasmire, amit tuti megesznek.
Hát jól tippeltem!:)
Olyan az íze, mintha banánturmixot innék valami finom sütihez.
A recept érdekessége, hogy a hozzávalók között szerepel a tej, de az elkészítés közben sehol sem írja az eredeti, hogy tegyük bele. Én beletettem, ha már...
Ja, és a receptet az ehavi GoodFoodban találtam.

Hozzávalók

-100 g olvasztott vaj
-140 g porcukor
-1 felvert tojás
-225 g liszt
-2 ek sütőpor (ez kb egy csomag)
-4 nagyon érett banán
-85 g apróra tört dió
-50 ml tej

Melegítsük elő a sütőt (villany:180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es fokozat) és béleljük ki sütőpapírral a formát.
Egy nagy tálban keverjük össze a vajat, cukrot, tojást, majd lassan adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Ezután mehet bele a tej.
A banánokat törjük péppé, majd a dióval együtt keverjük a tésztához.
Én az egész műveletet robotgéppel csináltam.
Ezután öntsük a formába és süssük 1 órát, vagy ameddig már nem ragad semmi a beleszúrt fogpiszkálóra.
Ha elkészült hagyjuk a formában kihűlni.

Majd legyünk résen, hogy nekünk is jusson belőle...:)

Ha valaki ütősebbé szeretné tenni ezt a kis gyümölcskenyeret, eheti vaníliafagyival, vagy az alábbi csokiszósszal (vagy mindkettővel:))

Csokiszósz

-300g étcsoki
-1 ek vaj
-300 ml tejszín
-75 ml tej

A darabolt étcsokit forrásban lévő víz felett olvasszuk meg a vajjal.
Melegítsük fel a tejszínt és a tejet egy lábosban, majd öntsük bele a csokit és keverjük össze.
Melegen, kancsóban tálaljuk.

2012. november 4., vasárnap

Barna-bézs virágos torta


Ez a torta egy igazán friss darab:)
Színeit az ünnepelt kedvenceihez igazítottam.
Valami nőciset és elegánsat akartam, így született ez a torta.

Hozzávalók:

Piskóta
-4 tojás
-25 dkg cukor
-2 dl olaj
-2 dl narancslé ( vagy más gyümölcslé)
-30 dkg finomliszt
-1 csomag sütőpor

A sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Állandóan kevergetve hozzáadjuk az olajat, majd a gyümölcslevet.
A lisztet, a sütőport elkeverjük, majd hozzáöntjük azt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába (26cm-es) öntjük és 180 fokon, légkeveréssel 40-45 pecig sütjük.
Rácson teljesen kihűtjük.

Krém
-2 csomag gesztenyemassza
-5 dl Cukrászhab /Hulala habtejszín

A gesztenyemasszát krumplinyomón átnyomjuk, a tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük őket.
És ennyi. Pont elég édes a gesztenyemassza, nem kell tovább édesíteni.

A tortát 3 lapra vágjuk, kétszer megtöltjük, majd bevonjuk vele a tortát is. Ezután hűtőbe tesszük egy éjszakára (de legalább 4-5 órára).

Díszítés
-600g barna marcipán (én a natúrt színezem barna folyékony ételfestékkel)
-150g natúr marcipán
-bézs színű cukoríró/ fehércsokis cukoríró (dr Oetker)
-barna szalag

A tortához előre lehet dolgozni. Én a marcipánt előre megszíneztem barnára.
A "gyöngyöket", illetve a marcipánrózsát is előző nap legyártottam.
Nagyon sok videó van a neten arról, hogy hogyan kell marcipán/fondant rózsát készíteni, íme egy: Marcipán/fondant rózsa készítése


Az oldalára a virágokat egy kiszúróval csináltam. A virágok közepétől kicsit feljebb egy mini virágkiszúróval kiszúrtam mindet, majd "felragasztottam" (megnedvesítettem) őket a torta oldalára.
A torta köré tettem a szalagot, majd a gyöngyöket (golyókat), és végül a cukoríróval megdíszítettem az egészet.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...